CRITICA MUSICAL “PÒDIUM” 3/2009

by | maig 15, 2009 | Crítica musical, virtèlia

Dilluns 30 de març de 2009Auditori de la Institució Cultural del CIC

Professors de Virtèlia: Olga Mensenin, violoncel; Yordanka Kirkova, contrabaix; Pilar Martos, piano, amb la col·laboració d’Adriana Balcells i Aïna Vega.
Alumnes de l’Escola Oriol Martorell:
duos: Èlia Bastida, violí i Marc López, guitarra,
Júlia Sánchez, violí i Marta Forner, piano
Cor d’alumnes de 3r de Primària; / Grup instrumental (Quim Simó, flauta; Mireia Gòngora, oboè; Guiu Vallvé, clarinet i Elena López, fagot) /Narració: Eulàlia Berbel /direcció: Núria Losada
Alumnes de Virtèlia:Jordi Veciana, piano

Olga Mensenin i Yordanka Kirkova, ambdues professores de l’escola, al violoncel i contrabaix, respectivament, obriren el tercer pòdium amb un “duetto” de G. Rossini. En tot moment demostraren el seu domini instrumental davant d’una obra amb sèries dificultats tècniques i de compromesa coordinació. Reeixiren amb escreix, oferint-nos una versió molt viva, potser a vegades una mica massa seriosa, i sens dubte, fou per al públic una magnifica ocasió per sentir la sonoritat i gaudir de l’expressivitat dels dos instruments greus de la família de les cordes.

Tot seguit, Pilar Martos, amb la col·laboració d’Adriana Balcells i Aína Vega, totes elles professores de Virtèlia, ens mostrà la seva faceta creativa en el camp de la composició, oferint-nos una peça per a piano preparat, una “broma musical en forma de vals” que ella mateixa interpretà amb la intervenció de les seves companyes que manipulaven de manera percudida a l’interior de la caixa. Fou realment interessant els diferents efectes que es varen aconseguir i que donaren al caràcter alegre de la peça unes sonoritats pròpies d’un piano de cabaret.

Jordi Veciana, un dels pianistes més destacats de l’escola, afrontà amb èxit la interpretació de dos nocturns de Chopin, els nº 1 i 2 de l’opus 9. Hem de destacar l’alt grau d’assimilació d’ambdues obres que interpretà de memòria i amb molta seguretat. Podem remarcar el caràcter intimista que aconseguí, potser a vegades abusant de l’efecte “rubato”, però no va perdre mai la conducció de la línea melòdica que fou sempre convincent. Cal, però millorar la comunicació amb la audiència.
Com ja ha estat habitual en els altres pòdiums, els alumnes de l’escola Oriol Martorell han aportat en aquest també el seu treball i bones maneres de fer.
El duo de guitarra i violí, amb Marc López i Èlia Bastida tocaren la Bachiana Brasileira nº5 de Villalobos. La interpretació fou apassionada i el tempo excel·lent, encara que el “legato” en el violí podria millorar, ja que el canvi d’arc era sovint massa brusc en contra de la necessària línea melòdica. L’acompanyament del guitarrista, sempre segur i suggerent, assegurà, sens dubte, el caràcter que la peça requereix. Potser si ho haguessin interpretat de memòria, s’hauria evitat la barrera que comporta el llegir les partitures i la comunicació amb el públic hagués millorat molt.

L’altre duo, format per Júlia Sánchez, al violí i Marta Forner, al piano interpretaren dos moviments de la sonata en Sol M de Telemann i el moviment “largo” de la Sonatina de Dvorak. Ambdues intèrprets estigueren sempre compenetrades i mostraren molt bona predisposició per a la música de cambra. Pel que fa a la qüestió tècnica del violí, si be la ma esquerra es mostrà àgil i segura, cal millorar la sonoritat global i l’afinació, treballant la conducció, la posició i la justa pressió de l’arquet. El piano acompanyà al violí sempre de manera molt justa i demostrà la seva musicalitat en l’obra de Dvorak on el protagonisme queda més compartit.

Finalment i a mode de cloenda, els alumnes de primària interpretaren la cantata “La ciutat i la lluna” de Poire Vallvé, que estava present entre el públic, amb textos de Rafel Simó. L’obra combina la narració amb diferents números cantats i algunes intervencions parlades de diferents personatges del cor, tots ells acompanyats per un quintet de fusta format per alumnes de l’escola i preparat pel professor Jordi Arcos. La direcció que va anar a càrrec de Núria Losada, fou precisa, segura i entenedora. Els nens i nenes del cor es mostraren disciplinats i amb una molt bona actitud, destacant l’excel·lent treball vocal realitzat. La narració, a càrrec d’Eulàlia Berbel, tot i que s’entenia be, hagués necessitat amplificació, ja que l’equilibri amb el conjunt instrumental no va permetre escoltar-ho prou . L’obra de Vallvé descriu perfectament les intencions del text i aconsegueix realment crear un ambient suggerent, fins i tot divertit que fa que l’obra esdevingui molt adequada pels nens i nenes d’aquesta edat.

Voldria agrair a tots els que han fet possible la realització dels tres pòdiums realitzats, als organitzadors, als professors que hi han intervingut de manera activa o indirectament amb la preparació del seus alumnes per aquest repte, als alumnes que s’han presentat i també al públic assistent que ha gaudit de la música i ha valorat de ben segur l’esforç i la qualitat dels participants.

L’any vinent hi tornarem!

Francesc Llongueres , director de Virtèlia escola de Música.